Van fietskar naar barista

Hallo mijn naam is Simon en ik ben een barista.

Mijn reis in de koffiewereld begon in 2015 in Vietnam, wereldwijd de tweede grootste exporteur van koffie. Op Erasmus dronk ik dagelijks Vietnamese ijskoffie, een brouwsel van straffe lokale koffie, gecondenseerde melk en héél veel ijs. De laatste twee ingrediënten brachten het drankje goed in balans want de koffie zonder melk en suiker was daar niet te drinken door de bitterheid. 

Vietnam kweekt namelijk robusta koffie, een soort koffie die resistent is tegen ziekten. Ze kan in grote hoeveelheden gekweekt worden maar is niet lekker om te drinken door haar bittere smaken. Deze soort wordt daarom vooral gebruikt in goedkopere koffieblends en instant koffie.

Ik wilde deze passie delen. Daarom kocht ik een fietskar om in de straten van Gent mensen kennis te maken met een nieuw soort kopje.

Kaffee Velo was geborden.

 

 

 

 

Wat ik niet wist over koffie

Bij terugkeer in België kreeg ik de koffiemicrobe te pakken en kocht ik mijn eerste espressomachine. Gepassioneerd door het drankje ben ik mij beginnen verdiepen in de werking van deze machine en hoe ik er koffie mee kon maken. Wat kon er misgaan, het lijkt zo makkelijk. Koffie in de portafilter, aanstampen en op het knopje duwen…

Het resultaat was echter niet zo consistent en de ene keer kreeg ik een hele lekkere espresso en de volgende keer kreeg ik een resultaat dat niet goed in balans was of zelfs helemaal niet lekker. Vastberaden om deze kunde onder de knie te krijgen verslond ik al het materiaal dat ik kon vinden en draaide mijn espressotoestel overuren. 

Tijdens mijn leerperiode ontdekte ik waarop ik moest letten om keer op keer het zelfde resultaat te krijgen. Het was minder moeilijk dan ik aanvankelijk dacht maar er ging veel oefening aan te pas. Om een goede barista te worden heb je nood aan correcte informatie, goede begeleiding en veel oefening.

Omdat ik merkte dat veel koffieliefhebbers niet in het bezit zijn van deze informatie, zetten ze hun koffie nog altijd op dezelfde manier die ze altijd gebruikt hebben.
Door kleine veranderingen in je koffieritueel te introduceren en jezelf te informeren kan je zelf  heerlijke koffie zetten.

 Heden helpen wij bedrijven, horeca en koffieliefhebbers om hun koffieritueel naar een hoger niveau te krijgen.

Info@kaffeevelo.be

04 93 72 00 33

Ten Ede Dorp 25A (enkel op afspraak)

9230 Wetteren